BEWEEGZAADJES paas-huppel-haas

Gepubliceerd op 14 april 2025 om 18:00

Al BEWEEG-klaar voor de paashaas? 

Tel samen met je kinderen, pluskinderen, kleinkinderen, pleegkinderen, vriendjes, ...  af en doorstreep elke dag een beweegactiviteit. Het helpt jullie alvast om bewust te investeren in bewegen met elkaar en samen plezier te beleven. 

 

TIP

Download de beweegkaart die onderaan te vinden is. 

Start de beweegkalender met het inkleuren van de paashaas. Kleur deze in zodat de paashaas volledig afgestemd is op jullie fantasie. 

 

Beweegactiviteiten 

1) Schaduwpaashaas 

Duid een beweeghaas aan die heel eventjes de beweegleider is. De andere hazen doen de bewegingen van de beweeghaas na. Wissel na 2 minuutjes van leider. 

vb. loop rond en laat de andere hazen jou volgen, doe slalom, loop voorwaarts, achterwaarts, zijwaarts, maak je groot, maak je klein, spring, beweeg je armen, ... 

Hoe maak je deze beweegactiviteit inclusiever?

Voorzie een haasbuddy voor het kindje met uitdagingen en voer samen de bewegingen uit. Ondersteun elkaar, kies bewegingen die al zittend en/of staand uitgevoerd kunnen worden. Kies voor eenvoudige enkelvoudige motorische beweegopdrachten (vb. enkel armen, enkel benen). 

 

2) Huppelwandeling

Ga samen op pad en doe een korte wandeling. Wanneer je als ouder het woordje 'haas' zegt, beginnen jullie 100m te huppelen. 

 

Hoe maak je deze beweegactiviteit inclusiever?

Kies voor een toegankelijke wandelroute. Pas het huppelen aan door een sneller tempo te wandelen of door 3 sprongetjes te maken. 

 

3) Ochtendgymnastiek

lagere schoolkinderen: Minidisco Hits 2020 - Ochtendgymnastiek

kleuters: WORK-OUT voor KLEUTERS - Bewegen met Chat 😺 Aflevering 1

 

Hoe maak je deze beweegactiviteit inclusiever?

ochtendgymnastiek al zittend: (515) Seated Workout for Kids and Teens | Follow Along Exercises - YouTube

Verbaal duidelijke instructies geven op maat van het bewegende kind. 

 

4) Stoep-hinkel-spel

Teken samen met stoepkrijt een beweegparcours en kies samen voor haalbare activiteiten (stappen- springen met 2 benen op 1 been - ...). Voer samen het hinkelspel uit. 

 

Hoe maak je deze beweegactiviteit inclusiever?

Betrek iedereen bij het uittekenen van het parcours. Zo zal iedereen uitgedaagd worden. Voorzie gradaties (moeilijkere - makkelijkere bewegingen). Geef kinderen die niet kunnen deelnemen een rol als scheidsrechter of coach. Zo worden ze actief betrokken.

 

5) 1, 2, 3, paashaas

Dit is een variatie op 1, 2, 3, piano. Duid een kindje of ouder als paashaas aan. Deze zegt de zin 1, 2, 3, paashaas terwijl de ogen afgedekt zijn. De andere haasjes bewegen zo snel mogelijk richting de paashaas. Wanneer de paashaas kijkt, mag niemand bewegen. Wanneer je toch beweegt en de paashaas dit ziet, zet je 3 kleine pasjes achteruit. Kan je de paashaas tikken dan word je de paashaas. 

 

Hoe maak je deze beweegactiviteit inclusiever?

Beweeg samen met een buddy. Wees als ouder de paashaas zodat je gerichter bewegingen opmerkt en al dan niet benoemt. 

 

Wil je samen met jouw gezin bewuster bewegen en inzetten op een sterke band en een betere fysieke en mentale gezondheid? Neem dan gerust contact op. Samen zetten we de stap en zoeken we beweegactiviteiten op maat van jou, jouw gezin en jouw work life balance. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samen Actief Paashaas Jpg
Afbeelding – 158,9 KB 7 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.